fredag 28 januari 2011

Ljudlandskap 28/1- 2011

Förskollärare och musiker är de yrkesgrupper som löper störst risk att få tinnitus!
Uppmuntrande ord på vägen, men förskollärarens förhållningssätt och sätt att prata med barnen kan spela stor roll för vilken ljudnivå som finns på förskolan. Sen kan man även arbeta med ytorna i förskolan och ha tassar på stolarna, bord med ljuddämpning och gardiner som fångar upp ljudvågorna för att på så sätt dämpa ljudnivån. Marie tipsade , oss även om att man kan arbeta med barnens röster. Vi kan använda olika röstlägen så som starkt, svagt, ljust, mörkt, för att på så sätt lära barnen hitta sitt röstläge, för att bli mer medvetna om hur de använder sina röster.

Ljud finns omkring oss hela tiden, endel ljud uppfattas som störande av vissa men som behagliga av andra. Vi fick i klassen komma på ljud som vi fann behagliga och andra som vi tyckte var irriterande. Några av ljuden var alla överens om att de var störande eller behagliga medan andra ljud ledde till diskussioner.
Hur uppfattar barnen olika ljud i sin miljö, man skulle kunna göra något liknande med barnen. Vilka ljud uppfattar de som störande eller jobbiga och vilka ljud tycker de är behagliga. Istället för att skriva upp de olika ljuden skulle barnen själva kunna rita olika ljudkällor för de ljud de gillar och/eller ogillar. Sedan skulle man kunna diskutera tillsammans med barnen hur och om de tillsammans skulle kunna göra något för att minska de obehagliga ljuden. Läroplanen för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet (Lpo94, s. 3) lyfter att "Skolan skall främja förståelse för andra människor och förmåga till inlevelse". Genom att diskutera de olika ljuden som barnen har ritat och hur de olika ljuden upplevs kan barnen få en förståelse att alla inte upplever saker likadant och att man därmed måste ta hänsyn till andra människor.

torsdag 27 januari 2011

Diskussion vetenskapliga artiklar 27/1-2011

Idag träffades vi i studiegruppen och sammanställde de vetenskapliga artiklar som vi funnit inom ämnet musik och dans i förskolan. Som förberedelse hade alla läst igenom och sammanfattat varsin artikel som vi sedan jämförde med varandras. Vi letade efter likheter och skillnader, vad vi lärt oss inom ämnet och vad som är viktigt att tänka på inom dessa områden i vår kommande yrkesroll. Något som vi fastnade för var vad Reibjörn Carlshamre skrivit, nämligen att:
"Sjung hellre fel
så det skvätter om det,
än rätt så att
det inte hörs." 
Detta anser vi som något viktigt att ha med sig i sin yrkesroll, att man bjuder på sig själv och visar att man tycker det är roligt med sång och dans. Om man själv visar att man tycker det är roligt smittar det av sig på barnen och i artiklarna har vi funnit att sång och dans är något otroligt viktigt. Läroplanen för förskolan (Lpfö98) lyfter att det är vår uppgift att se till att barnen får möjlighet att utveckla sin utrycksformer såsom dans och musik och även att de känner trygghet i sig själva.

onsdag 26 januari 2011

Musikanalys 26/1- 2011

Idag hade vi musikanalys och fick lyssna på olika låtar och analysera dem. I den gruppen jag kom med fick vi lyssna på Frank Zappa med Dong Work for Yuda. När vi lyssnade till låten och skulle bestämma vilken musikstil det var, kom vi fram till ett flertal olika stilar nämligen; rock, reagge, blues och rockabilly. Att vi inte kom fram till en stil gjorde inget eftersom man i musiken inte kan säga att så här är det!

Marie liknade musiken vid tallriksmodellen, att vi behöver variation även där. Alla är uppväxta med olika musikkulturer och vi i förskolan bör erbjuda barn olika sorts musik. Musiken är kopplad till känslorna och olika sorts musik väcker olika stämmningar hos oss. Vad vi lyssnar på för musik när vi kör bil påverkerkar hur vi kör, om vi kör aggressivt eller lugnt kan bero på vad för slags musik vi lyssnar på. I förskolan kan man lyssna på olika sorts musik med barnen och fråga dem hur de känner sig när de hör de olika stilarna. Be barnen ta med musik hemifrån och dela med sig av vad de lyssnar till hemma och vad de tycker om. Genom att lyfta vad alla andra i gruppen tycker om för musik, kan barnen vidga sin syn på musiken och lära känna på sig själva och andra bättre. Genom att arbeta med barnens egen musik i förskolan kan det hjälpa dem att "utveckla sin identitet och känna trygghet i den" (Lpfö98, reviderad 2010, s. 9) det kan även hjälpa dem att "utveckla sin förmåga att lyssna, reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar och försök att förstå andras perspektiv" (s. 10). Diskutera med barnen vad det är som gör att de fastnar för en låt, är det texten, refrängen, gunget, instrumenten eller något annat? Marie lyfte att det är en vanesak att lyssna på en viss sorts musik, så ibland kanske man behöver lyssna till en låt flera gånger för att få en uppfattning om den.

måndag 24 januari 2011

Estetisk presentation 24/1- 2011

I måndags hade vi en estetisk presentation för varandra, vi skulle då försöka få med flera sinnen i presentationen istället för att bara stå och prata rakt upp och ner om oss själva. I vår grupp, grupp B6, var tyvärr Karin hemma men detta löstes genom att ringa upp henne och ha på högtalaren i telefonen på så sätt fick vi med hörseln, vi spelade även Karins "städ-låt" innan vi ringde upp henne. Anna hade med sig en kaka som hon bjöd övriga på för att få in smaken i presentationen. Sanna hade med sig bilder som hon målat och där fick vi med synen. Själv hade jag med mig en våtdräkt som övriga fick lukta på.

Det här var ett roligt och annorlunda sätt att presentera sig på, genom att få se hur övriga grupper gjort fick man många nya tips och idéer på hur man skulle kunna presentera sig. Någon sjöng, någon spelade instrument, någon pratade ett annat språk, en annan rimmade, någon visade bilder, en annan visade flera olika små föremål, några hade bakat och bjöd på det, sätten för hur man kan presentera sig på är det bara fantasin som sätter gränser för. Tyvärr är inte min fantasi den bästa, men jag får jobba på det..

fredag 21 januari 2011

Tänk att jag har en blogg! 21/1-2011

Om någon hade sagt till mig för ett halvår sedan att ska skulle ha en blogg då hade jag nog bara skrattat. Men nu sitter jag här med en egen blogg och skriver. Det är spännande att lära sig något nytt och det här är verkligen helt nytt för mig. Ibland kan det vara bra att bli "påtvingad" nya saker, för tänk så mycket man kan gå miste om här i livet annars.

Tänk vilken möjlighet en blogg kan vara för förskolan. Personalen kan skriva vad som händer, lyfta varför de gör vissa saker och vad barnen lär sig. Föräldarna kan lätt och smidigt gå in och följa verksamheten och kommentera och komma med förslag. På så sätt ges föräldrarna möjlighet till delaktighet i verksamheten, så som läroplanen för förskolan lyfter (Lpfö98, reviderad 2010, s. 13). Även om personalen och föräldrarna pratar med varandra vid lämning och hämtning av barnen så har personalen inte möjlighet att lyfta allt vad som händer på förskolan under dagen, då är bloggen ett utmärkt sätt för föräldrar att se vad deras barn gör (om de är intresserade).

onsdag 19 januari 2011

"Lådan" 19/1-2011


                                                        
"Lådan" en estetisk presentation av grupp B6.
Alla i gruppen hade med sig varsin sak som representerade oss själva, utifrån dessa saker skapade vi en gemensam låda. Vi diskuterade vad vi hade gemensamt och utifrån detta kunde vi skapa en låda som representerade oss alla. Detta var en kul grej att göra för att lära känna sin nya grupp, man fick även tänka till på vad det är som är typiskt just för mig (det blev en romantisk kärleks komedi  som fick representera mig).  
I lådan skulle vi även skriva ner fem saker som vi är bra på (det känns lite skrämande att det var svårt att hitta fem saker man är bra på, men samtidigt är det nog bra för självkänslan att verlkligen rannsaka sig själv och hitta saker som man är bra på).

Kan man göra något liknande i förskolan?
Absolut, svarar jag då. Jag vet inte om jag skulle göra det med de minsta barnen men med 4-5 åringarna skulle jag absolut testa något liknande. Ute på förskolan där jag har gjort min VFU arbetar man inte med mindre grupper men jag har förstått att det verkar vara vanligt. Om förskolan jobbar med mindre grupper kan de ge barnen i uppgift att skapa något som representerar alla barnen i den lilla gruppen. Det här är även ett bra tillfälle att få med föräldarna i vad vi gör på förskolan. Läroplanen för förskolan (Lpfö98, reviderad 2010, s. 13) lyfter att föräldarna ska få möjlighet till delaktighet i verksamheten, så då kan man låta barnen ta med något hemifrån som representerar dem själva, eller om man ber föräldrarna om något som representerar deras barn. Är det något som de inte kan undvara så fungerar det bra att ta en bild på föremålet och använda det i lådan. Genom att låta barnen lyfta vad de är bra på utvecklar de sin identitet och känner trygghet i den, detta lyfter Lpfö98 (reviderad 2010, s. 9) att förskolan ska sträva efter att varje barn får tillfälle att utveckla. Drömmen hade varit att varje förskola har samma tillgång till material som vi har i bildsalen på högskolan. Tänk om barnen skulle få använda vilket material de vill och om det bara skulle vara fantasin som sätter gränser för vad de kan skapa. Då skulle vi verkligen uppfylla strävans målen i läroplanen (Lpfo98, reviderad 2010, s. 10) om att barnen ska få "utveckla sin skapande förmåga" och " utveckla sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap".