fredag 29 april 2011

Musikprojekt 27-29/4 - 2011

Rekvisitagruppen har en lista på allt som behöver göras och arbetet flyter på bra, här håller några på att måla den stora kulissen.

















Vi har beslutat att det blir fyra föreställningar, tre för barngrupper och en för övriga studenter. Anledningen till detta är att det endats får vistas 70 personer i dramasalen åt gången och det är sammanlagt över 90 barn som vi har tänkt bjuda in, detta innebär att vi kan bjuda in cirka 30 barn varje föreställning. Barngrupperna är inbjudna tisdag, onsdag och torsdag förmiddag mellan kl. 10.00-10.30 och studenter är välkomna på tisdag eftermiddag mellan kl. 13.00-13.30. Inbjudningarna är utskickade och Marie Simonsson kommer lägga upp ett anslag på ping pong där övriga studenter bjuds in. För att ha koll på hur många som kommer och att det inte blir för många, sitter en lapp på dörren till musiksalen där studenter kan skriva upp sig om de är intresserade av att komma.

Så här ser inbjudan ut som gått ut till barngrupperna







































Vi har även haft vårt första generalmöte under fredag eftermiddag, närvarande var jag (rekvisita, hade även stöd av Sanna), Malou (musik), Sara B (manus) och Marie Simonsson. Alla rapporterade hur respektive grupp låg till och om de behövde hjälp med något. Vi diskuterade även att det vore roligt om alla barnen fick med sig en röd ballong efter föreställningen, alla ska leta efter röda ballonger hemma. Marie föreslog att vi skulle kunna stå nere i entrén med varsin ballong när barnen kommer ner och ska tillbaka till förskolorna. För att ballongerna inte ska hänga ska vi kolla upp om vi kan få tag i helium.

tisdag 26 april 2011

Musikprojekt dag 1 26/4 - 2011

Första dagen på vårt gemensamma musikprojekt. Under dagen delade vi in oss i tre olika grupper; Teater/manus, Rekvisita/ljud och Musiker. Alla fick själva bestämma i vilken grupp de ville vara delaktiga. Jag själv valde att vara med i rekvisita gruppen, detta av flera anledningar. Det hade varit väldigt roligt och utvecklande att vara med i musiker gruppen och verkligen lära sig spela instrument, men med tanke på att jag för tillfället läser dubbla kurser kände jag att min tid inte skulle räcka till. Detsamma gällde teater och manus gruppen. Genom att vara med i rekvisita gruppen skulle jag verkligen kunna vara aktiv och delaktig när jag är där, men utan att känna pressen att behöva öva på ett manus eller ett instrument utöver tiden i skolan.

Under dagen lyssnade vi även igenom de låtar som vi gjort i de olika grupperna tidigare i kursen, för att hitta en röd tråd och en meningsfull handling i teatern. Vi kom överens om att lagom tid för föreställningen skulle vara 30 minuter så att barnen skulle orka sitta still och inte tappa intresset. Ålder på barnen för föreställningen kom vi överens om att 4-6 åringar skulle passa bra och vi diskuterade även vilka som var intresserade av att bjuda in sina vfu-platser till föreställningen. Innan vi delade upp oss i respektive grupper utsåg vi en general/kontaktperson från varje grupp som skulle träffas med jämna mellanrum och kolla av läget. Vi insåg även att det skulle komma att krävas mycket kommunikation mellan grupperna för att allt skulle flyta på och för att vi skulle veta hur de andra arbetade och tänkte kring olika saker som dök upp.

onsdag 20 april 2011

Studiebesök 20/4 - 2011

Idag när jag gick hem från tågstationen passerade jag en lekplats. Där stod en man/pappa med gitarren i högsta hugg och spelade och sjöng tillsammns med en grupp barn. Barnen var i blandade åldrar från hans dotter i tre års åldern och upp till tolv-åringar. Det var en härlig syn att se, att musiken kan skapa en sådan gemenskap. Det var även kul att se att någon ger barnen möjlighet att få lyssna och vara delaktiga i livemusik, alla barn kanske inte får den möjligheten annars. Om man kan spela ett instument och sjunga så är det ju jätte bra att man tar med gitarren ut i det offentliga och delger andra barn den musiken istället för att bara sitta hemma och spela eller kanske bara för sådana man känner.

fredag 15 april 2011

Improvisation med Martin Holmlund 15/4 - 2011

Med improvisation menas att man inte exakt vet vad som ska hända eller hur resultatet kommer att bli, men man är ändå inte oförberedd. Barn improviserar intuativt med musik, de testar ljud, leker och utvecklar dessa. Barns kreativa flöde är även bättre än vuxnas, de kan hitta på de mest fantastiska saker. Men med tiden lär sig barnen vad som är socialt accepterat och får därmed begränsningar som hämmar deras kreativitet. I förskolan ska vi skapa miljöer så att barnen kan stimulera sig själva och varandra. Vi som pedagoger ska jobba med barnens perception och utveckla deras förmåga att ta in och uppfatta olika saker. Vi fick göra ett moment som övar perceptionen, alla skulle klappa händerna men man fick inte klappa samtidigt som någon annan. I denna övning gäller det att ha koll på hela gruppen samtidigt, man får med både det sociala och det kommunikativa. Ute i barngrupp kan det vara lagom att ha med 4-5 barn, för att lättare kunna ha koll på alla.

Barnen måste få närma sig instrument på olika sätt inte bara genom att lära sig spela "riktigt", de måste få utforska instrumenten, testa hur instrumenten kan låta och testa att återskapa olika ljud. Alla föds med olika förutsättningar och barnen måste därmed få många olika möjligheter att uttrycka sig. Med hjälp av instrument kan man uttrycka känslor, hur låter det när man är ilsken, rädd, hotfull, glad eller drömmande. Vilka instument passar bäst att använda för att förmedla de olika känslorna? Genom att arbeta så här med barnen får de ett utifrån perspektiv på känslor, de får ett nytt sätt att se på de olika känslorna och får en chans att uttrycka dem.

Under dagen fick vi gestalta en saga utan ord och utan rekvisita, sen fick vi göra den en andra gång och då fick den andra gruppen spela instrument till samtidigt som vi gestaltade. Vi fick sedan lyssna till resultatet vilket var ganska häftigt, man kunde genom de olika ljuden veta precis var i sagan vi befann oss. Martin menar att detta även är något man kan arbeta med barn med, har man små barn kan man börja på en "lättare" nivå genom att låta några barn spela instrument till när några andra barn springer, smyger och så vidare.

Genom att arbeta med improvisation och med att förmedla olika känslor och händelser med hjälp av ljud, instrument och kropp i barngrupp arbetar man efter vad som står i läroplanen för förskolan (Lpfö98, reviderad 2010, s. 10) under mål för utveckling och lärande, "Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, röresle, sång och musik, dans och drama".

När vi gjorde denna övningen fick jag verkligen en tankeställare "varför krångla till det?", det var inga problem att se vilken saga den andra gruppen gestaltade trots att de inte sa något eller använde sig av någon rekvisita. Jag tror att man ute i verksamheten förstorar upp allting och gör en stor grej av det, istället för att bara spela upp en saga spontant. Sen när vi gick igenom de olika känslorna i sagan fick vi med väldigt mycket som vi inte hade tänkt på från början. Det är klart att man ska ha en tanke med det man gör men samtidigt så behöver man inte göra så stor grej av själva uppspelandet. Barnen har en bra fantasi och kan nog föreställa sig minst lika bra som vi gjorde idag.

Till sist måste jag säga att det var en väldigt givande dag, jag har fått mycket inspiration och insett att man inte måste krångla till allting.

fredag 8 april 2011

Studiebesök i Falun 8/4 - 2011

Ikväll har jag varit på studiebesök på ett uteställe i Falun. Jag besökte det tillsammans med min syster och hennes kille och den musik som spelades var en helt ny upplevelse för mig. Det var ett band från USA som heter JT Coldfire och spelar blues. Min systers kille spelar själv gitarr i ett band och hade hört att killen som sjunger skulle vara väldigt bra på gitarr. Till en början utmärkte han sig inte men sen stylade han lite och spelade bland annat med tänderna!!
                                                                     JT Coldfire
Det jag fastnade för var hur bra det kan låta med munspel och hur bra det gjorde sig till denna musiken. Då jag inte lyssnar på blues i vanliga fall var det bra att min syster och hennes kille tog med mig till detta ställe, det var roligt att bli introducerad till en helt ny musikgenre och det var en härlig stämmning när de spelade men jag vet inte om det är någonting som jag skulle lyssna till hemma. Men genom att ha fått en ny musikgener presenterad kunde jag ju ha fastnat för den och detta kan vara bra att tänka på i sitt kommande yrke, att man presenterar olika sortsers musik för barnen för att de ska kunna hitta sin egen musikstil och få chans att lyssna på den musiken de tycker om.

tisdag 5 april 2011

Inspelning 5/4 - 2011

Idag fick vi gå in i studion och spela in våran låt. Igår hjälpte Jörgen oss med att komma på en ny melodi till vår text, eftersom vi tidigare utgått från pippi långstrumps melodi. Att få spela in i en studio var verkligen en upplevelse, vi både sjöng och spelade olika instrument tyvärr var ingen i vår grupp så jätte säker på gitarr så den biten hjälpte faktiskt Tobias oss med. Vi delade upp sången så att alla sjöng i refrängerna sen sjöng Karin och Anna första och tredje versen och jag och Sanna sjöng andra versen. Karin och Anna sjöng väldigt lika och därför blev det att de sjöng ihop. Jag och Sanna hade lite svårare att bli samstämmiga, jag sjunger nog lite ljusare och högre än övriga och det blev nog att Sanna hakade på mig istället för tvärtom. Det var ju tur att man kunde spela in flera gånger och ta det som blev bäst! Det var verkligen en upplevelse att få sjunga och spela in i en studio men för min del räcker det att ha sjungit i en studio en gång, sen överlåter jag detta till dem som verkligen kan sjunga.

Bakgrundsmusiken består av Sanna på trumma, Karin på ägg/maracas, Anna spelade bas, jag  kompade på piano och Tobias var så snäll så att han spelade gitarr. Även om jag inte spelat piano innan så kände jag mig tryggare med det än att sjunga, för rösten känns på något sätt mer utlämnande än att spela på ett instrument.

När vi lyssnade igenom låten när vi var färdiga blev man stolt över gruppen, att detta är resultatet av något som vi gjort från grunden tillsammans.
Den gröna draken by Marie10


Draken och Stina

Refr.
Jag är den gröna draken
den fina gröna draken
hej här kommer draken
boom tjicka boom  Boom boom


Vers 1
Jag har stora fötter
Och en svans med massa taggar
Röd ballong i handen
Det är också vad jag har
Den har jag fått av Stina
Den söta och den fina
Hon har stora fötter
Precis som lilla jag

Refr.
Jag är den gröna draken
den fina gröna draken
hej här kommer draken
boom tjicka boom  Boom boom
 
Vers 2
Jag har vart på disco
Där vi dansa och hoppa
Åt en massa popcorn 
Och svängde hit och dit
Där dansa jag med Stina
Den söta och den fina
Hon åt en massa popcorn
Precis som lilla jag


Refr.
Jag är den gröna draken
den fina gröna draken
hej här kommer draken
boom tjicka boom  Boom boom

Vers 3
När jag var på vandring 
Och kom till stora ängen 
En farlig otäck fjäril 
Kom flygande mot mig 
Då sprang jag hem till Stina
Den söta och den fina 
Hon för mig förklara 
Att fjärilar är bra

Refr.
Jag är den gröna draken
den fina gröna draken
hej här kommer draken
boom tjicka boom  Boom boom
Jag är den gröna draken 
boom tjicka boom  Boom boom